Після ампутації верхніх кінцівок

Після ампутації верхніх кінцівок

Що очікувати після ампутації?
 
Після операції пацієнт перебуває під цілодобовим наглядом кваліфікованого медперсоналу стаціонару, яким обов'язково проводяться заходи щодо профілактики можливих ускладнень як з боку оперованого сегмента, так і організму в цілому. З першої доби лікарем вже можуть призначатися деякі фізіотерапевтичні процедури відновлення сил і здоров'я пацієнта. Спочатку весь догляд за пацієнтом та контроль за загоєнням рани повністю здійснюється медперсоналом клініки, але весь цей час пацієнт та його родичі навчаються всьому, що буде необхідно для подальшої турботи в домашніх умовах. Після прибуття додому після виписки пацієнт та його близькі продовжують піклуватися і про рану, і про культю, і про фізичне, і психологічне здоров'я пацієнта. Дуже важливо в цей період розуміти, що всі нинішні щоденні турботи та заняття з догляду за пацієнтом – це вже підготовка до подальшого протезування.
 
Правильне становище після ампутації
 
Відразу після ампутації збереженого сегмента прооперованої кінцівки надають високе становище. Це необхідно для покращення відтоку у набряклі культі та якнайшвидшої нормалізації кровообігу. Однак, необхідно пам'ятати про небезпеку формування контрактур збережених суглобів прооперованої кінцівки, і тому протягом дня необхідно змінювати положення кукси по відношенню до тулуба, за вирішенням лікаря.
 
Компресійна терапія
 
Ще в стаціонарі лікар часто призначає компресійну терапію з метою ліквідації постопераційного набряку і нормалізації кровообігу в збереженому сегменті кінцівки. Для цього використовують бинтування еластичним бинтом, спеціальний компресійний трикотаж, а пізніше силіконовий лайнер. Найбільш доступне бинтування, проте, пацієнту необхідно правильно навчитися бинтувати кукси самостійно, оскільки і після виписки зі стаціонару куксу буде потребувати даної процедури. Компресія є обов'язковим заходом, оскільки безпосередньо знижує ризик постопераційного тромбоутворення, лікує набряк, нормалізує кровообіг у культі у всіх тканинах та сприяє правильному формуванню оптимальної форми кукси для подальшого протезування.
 
Бінтування еластичним бинтом
 
Найбільш доступним засобом компресійної терапії для пацієнта є бинтування еластичним бинтом. Призначається ця процедура лікарем. Дуже важливо навчитися робити це правильно, оскільки якісне бинтування здатне вирішити багато проблем, пов'язаних із місцево порушеним кровообігом. Бінтування кукси здійснюється за певними правилами: кукса бинтується строго знизу вгору, натяг бинту завжди однаковий, а збільшення компресії на дистальній ділянці кукси здійснюється за рахунок збільшення кількості турів бинту. Спочатку бинт залишається на культі на 15-20 хвилин, і ця процедура повторюється кілька разів протягом дня, а згодом необхідно довести тривалість компресії з ранку до вечора. У нічний годинник, як правило, компресія знімається і культя відпочиває
 
Компресійний чохол
 
Компресійні чохли - важливий додаток до догляду за куксами вже в післяопераційний період і далі. Вони прості у використанні та забезпечують рівномірний тиск від дистальної до проксимальної області кукси. Чохли сприяють зменшенню післяопераційного набряку, покращують кровообіг і живлення тканин кукси, запобігають появі набряків після зняття протезу. Є кілька ступенів компресії та вибір для конкретного пацієнта здійснюється залежно від поставленої мети.
 
Гігієна та догляд
 
Щоденна гігієна кукси відіграє важливу роль у профілактиці появи можливих подразнень та запальних процесів на шкірі, розвитку гнійничкових захворювань. Щовечора необхідно приймати водні процедури. Шкіру кукси найкраще очищати рН-нейтральними засобами чи простим дитячим милом. Лайнер необхідно вивернути навиворіт і теж обмити за допомогою того ж мила та води. За ніч і шкіра, і лайнер добре просохнуть. Після очищення шкіри перед сном рекомендується наносити зовнішні відновлювальні засоби, які знімають подразнення, сприяють загоєнню мікроушкоджень
 
Фізіотерапія після ампутації
 
Постільний режим після операції завжди призводить до зниження загальної витривалості організму. Відновити толерантність до фізичних навантажень допомагають регулярні заняття лікувальною гімнастикою. Ці заняття є індивідуально підібраним комплексом вправ, спрямованих на поліпшення процесів кровообігу, зменшення післяопераційного набряку, відновлення рухливості в суглобах, підвищення силових якостей м'язів збережених кінцівок і тулуба. Протягом усього дня руховий режим пацієнта має бути організований так, щоб паузи відпочинку чергувалися із заняттями гімнастикою. Таким чином, пацієнт починає відновлювати свої фізичні сили та рівень загальної тренованості ще у стаціонарі, а пізніше продовжує займатися самостійно.

Задайте питання або залиште коментар :

Ім`я
e-mail
Текст
Код

Зараз протеза
Дарина
[06.06.2020 - 00:25]
Заказ протеза
Анатолий
[05.04.2020 - 18:10]
протезирование
олег
[18.03.2020 - 16:32]
косметический протез
Karina
[03.03.2020 - 17:52]
Протезирование
Анатолий
[20.02.2020 - 10:32]
Мобильность была основная задача при разработке линии Triton . Цель заключалась в разработке
Стопи лінії Triton
Докладніше
Для такого типу протеза верхньої кінцівки характер передачі зусилля йде зовнішнім
Тягові механічні протези для верхніх кінцівок
Докладніше
Біоелектрична система протезування при ампутації на рівні передпліччя та
NEW! BeBionic біоелектрична кисть
Докладніше
Одновісний гідравлічний колінний модуль з повністю
електронним контролем фази
3C60 Kenevo
Докладніше