Підготовка до протезування







Підготовка до протезування

Вкрай важливо з перших днів після ампутації орієнтувати пацієнта на активний спосіб життя. Насамперед це стосується осіб працездатного віку.

Формування кукси

Сідати і вставати бажано починати другого дня після операції. Перший раз це роблять за допомогою медперсоналу чи родичів. Рекомендуємо скористатися технічними засобами реабілітації - милицями з упором на передпліччя та ходунками. Не слід використовувати пахвові милиці. Вони викликають хронічну травматизацію нервів та судин, т.к. надають максимальний тиск, а у разі падіння повністю позбавляють швидкої можливості піднятися та посилюють наслідки падіння.

Звертаємо увагу, що під час підготовки до протезування протипоказане інтенсивне тренування дистального (нижнього) кінця кукси на упор, оскільки завдає шкоди здоров'ю пацієнта. Потрібно розуміти, що покривна шкіра не може перебудуватись у підошовну.

Фізичні вправи

Щоб почати користуватися протезом та знову навчитися ходити, потрібна м'язова сила. Особливо важливо розвивати черевний прес, м'язи спини, рук, здорової та пошкодженої ноги. Перебуваючи у лікувальному закладі, обговоріть це питання з лікарем-реабілітологом або лікарем ЛФК.

Вправи на розвиток сили можна виконувати з легкими гирями, еластичною стрічкою або еспандером. Поступово вправи ускладнюються, їх виконують сидячи на стільці або стоячи спочатку разом з інструктором, потім самостійно. Необхідно займатися вправами в розвитку сили, т.к. натреновавшись пізніше можна виконувати повсякденні дії (наприклад, особиста гігієна) без протеза, пересуваючись на одній нозі з милицями.

Ми наводимо рекомендації щодо виконання основних фізичних вправ, що призначаються після ампутації. Ці вправи сприяють правильному формуванню кукси, зняття набряку та посилення живлення тканин. Спочатку кожну вправу слід виконувати по 10 разів за два-три підходи протягом дня. Під час виконання вправ уникайте затримки дихання.

- Лягти на живіт на рівній поверхні, звести ампутовану та здорову ноги разом. Підняти ампутовану ногу догори якомога вище, порахувати до 10, потім повільно опустити її вниз. При виконанні вправи необхідно стежити, щоб нога не відхилялася убік.

- Лежачи на спині, на рівній поверхні, зігнути здорову ногу в коліні і впертись у поверхню стопою. Ампутовану ногу випрямити. Чи не згинаючи коліна, підняти ампутовану ногу до рівня коліна здорової ноги, затриматися в цьому положенні і порахувати до 10. Опустити ногу, не згинаючи коліна.

- Лягти на бік ампутованою ногою вгору. Підняти ампутовану ногу до кута 45-60 градусів, порахувати до 10, потім повільно опустити її. При підйомі голова, тіло та друга нога повинні залишатися паралельними площині підлоги.

- Лягти на бік ампутованою ногою донизу. Для опори поставити стопу навпроти стегна ампутованої стегна. Підняти ампутовану ногу строго нагору, не допускаючи відхилення вперед або назад, затриматися в цьому положенні, порахувавши до 10. Повільно опустити ногу. У разі ампутації нижче за коліно, ногу необхідно тримати прямо.

- Вправа "місток". Легти на спину, зігнути здорову ногу, руки покласти вздовж тулуба. Піднімати сідниці так, щоб була рівна лінія від плеча до стегон.

- Вправа на тренування зовнішньої сторони стегон (можна виконувати через кілька днів після операції). Обернути стегна рушником і розтягувати їх убік, долаючи опір рушника.

- Вправа на тренування внутрішньої сторони стегон. Покласти подушку між стегнами та рівномірно тиснути на неї обома ногами.

Вправи для зміцнення м'язів рук та тіла бажано починати виконувати до ампутації. Вони розвивають навички, необхідні для переміщення з ліжка на крісло-коляску, відвідування туалету, а також допомагають покращити фізичний стан для навчання ходьбі, яка проводиться як з протезами, так і без них.

Крім основних вправ, можуть бути призначені інші, що відповідають стану пацієнта.

Протипоказання до первинного протезування

Для підбору оптимальної комплектації первинного протезу враховується причина ампутації, супутні захворювання, постяні та тимчасові протипоказання, вік, ріст, вага, ступінь активності, характеристики кукси, можливості керування протезом.

Догляд за протезом так само необхідний, як і догляд за шкірою кукси. Щодня його очищають, видаляючи залишки поту та частинки шкіри, протираючи культеприймальну гільзу вологою серветкою, це запобігає появі подразнень на шкірі.

Постійні протипоказання до первинного протезування

Недостатність коронарного кровообігу, дихальна недостатність, порушення ритму і провідності серця, аневризму аорти, що розшаровується, і аневризму серця, що формується, прогресуюча ниркова недостатність, гіпертонічна хвороба II-III стадії (артеріальний тиск 200/100 мм рт.ст).

Тимчасові протипоказання

ІХС (ішемічна хвороба серця), інфаркт міокарда, хронічна аневризму серця, загострення ІХС, негативна динаміка ЕКГ у спокої, міокардит, гіпертонічний криз, гострі порушення мозкового кровообігу, гостра емболія, гострий тромбофлебіт або загострення хронічного тромофлебіту.

У цей період технік-протезист і лікар-реабілітолог навчають пацієнта, як правильно та ефективно керувати та користуватися протезом. При цьому необхідно дотримуватись усіх інструкцій щодо поводження з протезом. Велике значення має правильний підбір взуття, ми рекомендуємо носити нові черевики на низьких підборах, зі шнурівкою або на «застібці-липучці».

Первинні протези більш ефективно формують кукси в порівнянні з еластичною пов'язкою, забезпечують необхідну компресію на кукси на ранніх етапах, дозволяють точніше визначити максимальний ступінь відновлення втрачених функцій, які можуть бути досягнуті. Вони сприяють збільшенню мотивації, дозволяють прогнозувати проблеми, які можуть виникнути при використанні постійних протезів, допомагають швидше позбутися фантомного болю

Задайте питання або залиште коментар :

Ім`я
e-mail
Текст
Код

Зараз протеза
Дарина
[06.06.2020 - 00:25]
Заказ протеза
Анатолий
[05.04.2020 - 18:10]
протезирование
олег
[18.03.2020 - 16:32]
косметический протез
Karina
[03.03.2020 - 17:52]
Протезирование
Анатолий
[20.02.2020 - 10:32]
Біоелектрична система протезування при ампутації на рівні передпліччя та
NEW! BeBionic біоелектрична кисть
Докладніше
Для такого типу протеза верхньої кінцівки характер передачі зусилля йде зовнішнім
Тягові механічні протези для верхніх кінцівок
Докладніше
Одновісний гідравлічний колінний модуль з повністю
електронним контролем фази
3C60 Kenevo
Докладніше
Стопа Taleo призначена для активних людей,
які проводять багато часу як у приміщенні,
так і
Стопа штучна 1C50
Докладніше
Колінний модуль Genium X3 задає нові стандарти мобільності для людей з ампутацією на рівні стегна.
Колінний вузол Genium X3
Докладніше